This article was published in the Norwegian magazine "Naturfotografen", a magazine for nature photographers in Scandinavia and members of "BioFoto".

The article is in Norwegian, but a translation by google is available here. The machine translation does not make to much sense thou.

Foto Workshop i New Mexico

Yucca

Yucca

White Sands, NM, USA / December 2007

I starten av desember 2007 satte jeg meg på flyet for å dra på en workshop i New Mexico, USA. Workshopen var med Alain Briot, en franskmann og landskapsfotograf bosatt i Arizona, og temaet for workshopen var naturlig nok landskapsfotografering. Min målsetning var å lære noe nytt, få inspirasjon og fotografere i andre omgivelser og natur enn det jeg ser i det daglige.

New Mexico er en stat med variert landskap, fra store ørkensletter til fjell og fjellkjeder på over 3000m høyde, så foto mulighetene her er mildt sagt varierte og spennende.

Bosque del Apache

Rainbow over Bosque del Apache

Rainbow over Bosque del Apache

New Mexico, USA / December 2007

Bosque del Apache er et fuglereservat i New Mexico der det samler seg tusenvis av trekkfugler om vinteren. Først og fremst er det traner, gjess og ender som er der i stort antall. Av denne grunn så samler det seg også mange fotografer der, og det er vel bare under VM med sportsfotografer på sidelinja man ser flere 500 og 600 mm hvite linser. Det er lagt godt til rette for fotografering der, og det er bygget mange plattformer i området der ulike arter i reservatet holder til, samt områder der man kamuflert så man kan komme innpå fuglene uten å forstyrre. Det er også et velholdt veinett (grusveier) i reservatet som gjør det lett å komme rundt. Det koster $3 å besøke reservatet og dette betales i bommen når man kjører inn. Det er lov å oppholdet seg i reservatet fra en time før soloppgang til en time etter solnedgang.

Bosque del Apache i desember er et samlingssted for fuglefotografering i sydvesten i USA, og det er gode sjanser for å treffe mange kjente fotografer her i denne perioden. Mange kommer tilbake og fotograferer her noen uker i desember hvert år.

Med så bra tilrettelagte forhold så burdet det jo være en enkel sak og få bra bilder av fuglene, men i virkeligheten er det ikke fullt så enkelt alltid. Å få tatt gode artsbilder av de artene det er mange av er enkelt, men skal du ha bilder av sjeldne fugler så må man være tålmodig. Og selve hovedattraksjonen i reservatet er "the morning flight". Det er når alle gjess og traner tar av fra vannet etter nattens hvile for å fly til de nærliggende åkrene for å få tak i mat. De tar av og flyr da i flokker som kan inneholde tusenvis av fugler! Problemet er bare at de ofte letter før lyset er godt nok for fotografering, så for å få gode bilder av "the morning flight" så bør man være plass hver morgen i flere dager for å øke sannsynlighet for at man lykkes.

Workshopen jeg var med på hadde to morgener i Bosque del Apache, og den første dagen lettet fuglene før det var lyst nok til å fotografere. Men for en opplevelse det var med så mange fulgler flyene rett over hodet på oss! Og for et en lyd! Så selv om man ikke får bilder så er det en opplevelse det er verdt å få med seg!

Den siste dagen vi var der så lettet også fuglene før det egentlig var fotolys, men ved å sette ISO i kameraet til maks så oppnådde jeg lukkertider på 1/4 sekund eller raskere og fikk noen abstrakte bilder av fenomenet. Siden solen enda var godt under horisonten så var det eneste tilgjengelige lyset den svake blå himmelen. Under workshopen hadde vi mye aktivt vær (les regn) så vi fikk mye varierende lysforhold som gjordet fotograferingen mer spennende.

Bosque ligger avsides til, det er et godt stykke til nærmeste by, men siden all fotografering foregår rett ved bilen på tilrettelagte plasser (man får ikke lov til å gå ut i terrenger da det kan forstyrre fuglene) så får man ikke den store villmarksfølelsen når man fotograferer her. Men det er et spennende sted for fuglefotografering med en rekke ulike arter året rundt. Jeg så en rekke arter, både hauker og ørn, men de er sky og vanskelige å få gode bilder av selv under slike forhold som her. Jeg tror jeg lett kunne brukt minst en uke bare til fuglefotografering i Bosque for å sikre noen gode bilder av bare en del av alle artene som finnes her. Jeg hadde med et 400D som reservekamera, og det fungerte også bra som en ekstra 1.6x telekonverter. Så at det var flere andre "proffer" som også benyttet seg av det samme trikset for å komme nærmere innpå fuglene med sine 500-600m linser.

Under hele workshopen så var det fast rutine å stå opp kl. 05:00 og kjøre til stedet vi skulle fotografere og sette opp utstyret slik at vi var klare ca. 1 time før soloppgang. Deretter fotograferte vi frem til ca. 09:00 og dro så tilbake for å spise frokost etterfulgt av foredrag og print reviews frem til ca. 15:00 hvor vi på ny dro ut for å fotografere frem til etter solnedgang.

Valley of Fires

Valley of Fires er et området med lava som er resultatet av en rekke vulkanutbrudd frem til ca. 1200-tallet. Her finner man en masse ulike formasjoner i lavaen, og det er stort sett kaktus som vokser i det golde landskapet. Vi hadde bare en kort stopp her for å fotografere litt lavaformasjoner før vi dro videre mot Three rivers for å rekke fotograferingen på ettermiddagen med solnedgang der.

Three rivers petroglyphs site

Petroglyphs

Petroglyphs

Three Rivers, New Mexico, USA / December 2007

Three rivers petroglyphs site ligger i en dal der tre elver møtes og ligger ganske avsides til. Det er over 21.000 indianer petroglyffer i dalen og det som gjør dette stedet spesielt spennende for fotografering kommer av at petroglyffene ligger i et åpent landskap hvor man har en fjellkjede med snø på toppen som gjør seg bra som bakgrunn på bilder. Petroglyffer er tegninger hugget i stein av indianere, og petroglyffene i dette området er visstnok fra ca. 300 år til noen tusen år gamle. Det koster $2 å besøke området og det er en gjestebok der man skriver seg inn i.

Three Rivers Petroglyph site.

Three Rivers Petroglyph site.

New Mexico, USA / December 2007

Når vi kom til Three rivers så var det ca. 2 timer til solnedgang så jeg spurte Alain hvor de beste petroglyffene var for å få maksimalt ut av tiden jeg hadde til rådighet. Det viste seg selvsagt at de beste lå lengst inn i ødemarka og bort fra bilveien og parkeringsplassen på Three rivers petroglyphs site, så jeg lempet sekken med utstyret på ryggen og satte av gårdet etter å fått gode råd om hvor jeg burdet gå, og hvordan jeg enklest skulle komme meg tilbake etter at det ble mørk. Det virket ikke som de andre i workshopen var interessert i å gå så langt og etter 15 min. var jeg alene og så ingen andre før jeg kom tilbake etter solnedgang.

Når jeg først var kommet på egenhånd så var det virkelig godt å være naturfotograf her. Det var bare meg, kamerautstyret, over 20.000 spennende motiver og en flott natur og utsikt. Og total stillhet bortsett fra vinden og en og annen kanin som løp når jeg kom for nær. Jeg kunne forstå indianerne som valgte å sitte her i idyllen og hugge bilder i stein. Det var alle mulige slags motiv på steinene, fra mennesker og barn, til alle mulige slags dyr og geometriske figurer. Dette er virkelig et sted som innbyr til refleksjon og fred i sjelen. Siden vi bare hadde en ettermiddag her, så valgte jeg å kjøre innom her på veien hjem etter workshopen for å få en ekstra ettermiddag. Og jeg kunne godt tenke meg et par dager her en gang fremtiden for å få sett enda mer av området og petroglyffene.

White Sand National Monuments

White Sands storm approaching.

White Sands storm approaching.

White Sands, New Mexico, USA / December 2007

White Sand er et ørkenområdet med helt hvit sand. Det er omtrent som å gå i fjellet om vinteren og landskapet er derfor noe helt spesielt. Vi hadde den siste 1 1/2 dagen av workshopen her, og hele den første dagen regnet det. Dette er ganske uvanlig her og skapte en del unike lysforhold. Den siste morgen fotograferte vi soloppgangen i White Sands og da var vi heldige med værer og fikk klarvær.

Å fotografere soloppgang i White Sands krever forøvrig litt planlegging og penger. Parken åpner kl. 07:00, men det er også da solen står opp i desember, så hvis man kommer da rekker man ikke å fotografere i det beste lyset. Løsningen er å møte opp personlig dagen før og betale $50 pr. time før kl. 07:00 man ønsker å komme inn til en ranger. Da kan man møte opp neste morgen til avtalt klokkeslett og bli sluppet inn i området. Porten blir stengt bak deg og man slipper ikke ut før ordinær åpningstid igjen. På denne måten kan komme seg i posisjon og være klar til fotografering når det beste lyset er tilstede. Om sommeren står solen opp tidligere og jeg vil anta at en time ikke er nok.

White Sands dawn

White Sands dawn

White Sands, New Mexico, USA / December 2007

Hva kan man så fotografere i en hvit sandørken? Man har mange muligheter, som sanddynene eller vegetasjonen. Spesielt iøynefallende er yucca plantene som vokser i her. Planten vokser isolert i sanden og har lange røtter for å få nok vann. Så når sanddynene flytter seg kan man se en del av rotsystemet til planter som fortsatt holder stand. Men hvis men er heldig mer vær og lysforhold og kommer godt forberedt, så bør en dag eller to holde til fotografering i White Sands med mindre man er der for å fotografere noe til et spesielt prosjekt, som .f.eks. øglene som lever her.

White Sand er et fascinerende området som er vel verdt et besøk, men siden jeg føler jeg fikk utnyttet tiden der ganske bra når jeg var der, er det ikke øverst på listen over steder jeg skal tilbake til med det første.

Workshop

The lone Cottonwood

The lone Cottonwood

Bosque del Apache, New Mexico, USA / December 2007

Workshopen gikk over 5 dager og jeg føler jeg hadde stort utbytte av den. Det ble satt av godt med tid til individuell fotografering på de ulike stedene og Alain og Natalie var i praksis tilgjengelige hele tiden fra morgen til kveld, og med bare 10 deltagere hadde man alle mulighet til å spørre og få så mye hjelp som man hadde behov for på individuell basis. Det kanskje viktigste læringspunktet i workshopen var nok gjennomføringen av print reviews. Jeg hadde stort utbytte av å få mine bilder kritisert, men lærte også mye av og se på kritikken av de andre deltagernes bilder.

Det finnes også en del nyttig informasjon på nettet.

http://beautiful-landscape.com/
http://www.friendsofthebosque.org/
http://www.blm.gov/nm/st/en/prog/recreation/las_cruces/three_rivers.html
http://www.nps.gov/whsa/

Ronny A. Nilsen
Lørenskog, Februar 2008